Fryslân
Bron

Gezicht op het Burmania Huis in Leeuwarden, gezien vanuit het zuiden. Het versterkte huis (stins of kasteel) werd begin 1500 gebouwd en was omringd met een gracht. Via een brug is de ingang te bereiken. Bij de toegangspoort palen waarop leeuwen wapenschilden vasthouden. Het stond in Leeuwarden aan wat nu de hoek van Nieuwestad-Torenstraat is.

Staten en stinzen als symbool van rijkdom

Friese adellijke families hadden hun machtsbasis op het platteland. Maar omdat de adel actief betrokken was bij het bestuur van Friesland en de vergaderingen plaatsvonden in Leeuwarden, bezaten ze ook een stadswoning. Op de site https://statenstinzen.nl/staten-en-stinzen/ is een overzicht te vinden van alle voormalige adellijke huizen in Friesland. 

In de Middeleeuwen hadden deze drie Friese aristocratische families grote invloed in Leeuwarden:

  • De Burmania‘s in Oldehove
  • De Minnema's in Nijehove
  • De Cammingha's in Hoek

Een nieuw huis

Tot begin 19e eeuw blijft het huis in bezit van de Burmania’s en wordt daarna door meerdere families bewoond. Eind 19e eeuw wordt de oude stins gesloopt en komt er een nieuw herenhuis in neorenaissance stijl. In 1912 wordt het verkocht aan een voorloper van verzekeringsbedrijf AEGON en dient het als kantoor. In 1989 is het Burmania Huis verkocht aan de gemeente Leeuwarden. Het huis bleef bestaan, maar werd omsloten door nieuwbouw en is tegenwoordig onderdeel van het gemeentehuis.

Zwarte bladzijde

Tijdens WOII was de SD (Sicherheitsdienst) in het Burmania Huis gevestigd. Hier werden mensen door de Duitse bezetter ondervraagd en gemarteld. In de hal van het gemeentehuis is op een zijmuur van het Burmania Huis een kunstwerk dat hieraan herinnert (2e afbeelding). Van links naar rechts zie je:

  • de beruchte waterkist, een martelwerktuig voor gevangenen
  • het plaatsen van afluistermicrofoons door het verzet
  • de afluisterpost van het verzet achter boekhandel Wielenga in de Nieuwe Oosterstraat
  • een koerierster

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen