Dit schilderij geeft een kijkje in het bruisende 17de-eeuwse centrum van Leeuwarden.
Bier
De schilder staat met de rug naar de Weaze. In de 17e eeuw was dat een chique woonbuurt. Op de stenen pijp (Leeuwarder woord voor brug) staat een opvallend gebouwtje. Dit is het wachthuisje van leden van het bierdragersgilde. Aan de andere kant van de pijp zijn de kelders waar biervaten worden in- of uitgeladen van schepen. In de Middeleeuwen kende Leeuwarden circa 40 bierbrouwerijen. Bier was volksdrank nummer één, omdat er nog geen koffie of thee was en het grachtwater niet veilig was om te drinken.
Schandpaal
Op De Brol of Kaakbrug gebeurde het: daar was de markt, daar werden toneelspelen gehouden en openbare bestraffingen uitgevoerd. Want midden op de brug stond een een schandpaal (of kaak), waar misdadigers ‘aan de kaak’ werden gesteld.
Stadsgezicht
Op de achtergrond is links de Sint Jacobstoren te zien. Iets rechts van het midden is een klein torentje, die op het dak staat van de Grote of Jacobijner Kerk. De hogere toren daarnaast en het classicistische gebouw rechts daarvan zijn fantasie van de schilder. Dit geldt ook voor de straat aan de rechterkant van het doek. In werkelijkheid was deze niet zo breed.