Doelstelling
GeschiedenisLokaal Fryslân maakt historische bronnen van archieven, musea en andere erfgoedinstellingen op een overzichtelijke manier toegankelijk. Leerlingen, studenten en docenten kunnen er onderzoek doen naar de historie van hun eigen dorp, stad of regio. Want de straten waarin zij dagelijks lopen, fietsen of rijden blijken vaak een interessante geschiedenis te hebben. Via GeschiedenisLokaal Fryslân komt het Friese verleden dichterbij en tot leven.
Meedoen?
Ben je:
- leerkracht primair onderwijs
- docent voortgezet onderwijs, MBO of HBO
- student Pabo of lerarenopleiding
- educator in museum of archief
En heb je interessante Friese bronnen, die goed aansluiten bij tijdvakken en thema’s in het geschiedenisonderwijs? Heb je er misschien ook lessen bij ontwikkeld? En wil je dit beschikbaar stellen voor leerlingen/studenten en leerkrachten/docenten? Dit alles kun je op GeschiedenisLokaal Fryslân publiceren.
Formats
- Bronnen
- Leerlingenmateriaal
- Docentenhandleiding
- Antwoordmodel
- Alt-teksten
- Auteursrecht en onderwijsprojecten
Eigen account musea en archieven
Bijzonder aan GeschiedenisLokaal is dat erfgoedinstellingen uit het hele land kunnen deelnemen. Dat kan zelfstandig, maar ook met een aantal archieven en musea gezamenlijk. In Fryslân is voor het laatste gekozen, omdat de erfgoedinstellingen in deze provincie gewend zijn veel samen te werken. Historisch Centrum Leeuwarden (HCL), Tresoar en Fries Verzetsmuseum hebben het initiatief genomen, maar andere Friese erfgoedinstellingen kunnen zich bij GeschiedenisLokaal Fryslân aansluiten. Voor meer info, lees het document met meestgestelde vragen: de FAQ.