Een illustratie van het Amelandshuis, eigendom van de machtige adellijke familie Cammingha. Het kasteel stond in de stad Leeuwarden aan de Voorstreek. Tijdens het Bieroproer van 1487 hielden mensen zich hier schuil.
Staten en stinzen als symbool van rijkdom
Friese adellijke families hadden hun machtsbasis op het platteland. Zo bezaten de Cammingha’s ten oosten van Leeuwarden het landgoed Cammingha Burcht. Dit bestond uit een omgracht kasteel met boerderij. Later werd op deze plek het voormalige voetbalstadion van SC Cambuur gebouwd. Maar omdat de adel actief betrokken was bij het bestuur van Friesland en de vergaderingen plaatsvonden in Leeuwarden, bezaten ze ook een stadswoning. Op de site https://statenstinzen.nl/staten-en-stinzen/ is een overzicht te vinden van alle voormalige adellijke huizen in Friesland.
In de Middeleeuwen hadden deze drie Friese aristocratische families grote invloed in Leeuwarden:
- De Burmania's in Oldehove
- De Minnema's in Nijehove
- De Cammingha's in Hoek
Ameland
De Amelandspijp en de Amelandsstraat herinneren aan de plek waar dit versterkte huis (of stins / stenen huis) stond. Het huis kreeg de naam Ameland, omdat de Cammingha's eigenaar waren van het Friese eiland Ameland. Het gebouw is later afgebroken, maar de gevelstenen met familiewapens onder de dakrand zijn bewaard gebleven. Ze zijn aangebracht op het pand dat er later is gebouwd en zijn nog steeds te bewonderen.
Deze bron is opgenomen in de Canon van Leeuwarden in het venster Het Bieroproer. Ontdek de Canon van Leeuwarden voor meer informatie en historische bronnen.