Fryslân
Bron

Gezicht op de Wester Stadsgracht in Leeuwarden met de Vrouwenwaterpoort met het Kruithuis (kruitmagazijn) daar bovenop. De Vrouwenbinnen- en -buitenpoort met ophaalbrug en de Oldehove zijn op de achtergrond te zien. Dit was één van de drukst bevaarde routes naar Leeuwarden, omdat de Harlingertrekvaart (die verbinding had met de Zuiderzee) hier eindigde.

Waterpoort

Voor de waterpoort liggen diverse scheepjes, aan de rechterkant is een trekschuit. Het hekwerk in de stadsgracht is bedoeld om boten tegen te houden. Het was ten strenste verboden om op de verdedigingsgracht rondom Leeuwarden te varen. Omdat het een vestingstad was, moest er vanaf de omwalling en de dwingers geschoten kunnen worden op vijandige legers. Daarom werd het zicht vrij gehouden. Iedereen moest verplicht door de stad heen varen in plaats van er omheen. Als je van Harlingen via Leeuwarden naar Dokkum wilde varen, dan moest je dus door Leeuwarden. De waterpoort kon in geval van gevaar afgesloten worden. Dat is te zien aan het hek dat naar links opengeslagen is.

Un singeltsje om

De wallen waren voor de Leeuwarders een populaire wandelplaats. Vooral voor de armen, die in de 17e eeuw in smalle, donkere stegen woonden. Voor hen was het een heerlijke plek om frisse lucht op te snuiven.

Gerelateerde thema's

Opkomst steden en burgers

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen